• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
  • υπολογισμός τεκμηρίων
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • facebook
  • youtube
  • εισοδος


 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τρί, 22/05/2012 - 13:11 -- stagakhs

 

77AA ΕΧΩ ΠΕΛΑΤΗ ΑΓΡΟΤΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ. ΕΧΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ - ΕΞΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ( ΠΡΑΣΙΝΟ ) ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ - ΦΥΤΩΡΕΙΟ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΦΥΤΑ ΛΙΑΝΙΚΗ. ΜΠΟΡΕΙ?.  ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΟ Ε1 ΒΑΣΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ. ΣΤΗΝ  ΕΦΟΡΙΑ ΔΕΝ  ΒΡΗΚΑ ΑΚΡΗ.

 

 

Απαντηση

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 της Πολ. 1065/2010,  εντάσσεται υποχρεωτικά από 1/10/2010 στην τήρηση Β΄ κατηγορίας βιβλίων, εκτός των άλλων επιτηδευματιών και «ο αγρότης που πωλεί τα προϊόντα παραγωγής του από λαϊκές αγορές». «Λαϊκή αγορά» για την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, είναι οποιαδήποτε οργανωμένη αγορά που λειτουργεί με τα χαρακτηριστικά της λαϊκής (κινητή ή μόνιμη), ήτοι προσδιορισμένος χώρος ανάπτυξης της δραστηριότητας λιανικού εμπορίου από ομάδα - σύνολο πωλητών αγροτικών προϊόντων, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη άδειας από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού ή άλλης Αρχής. Στην κατά τα ανωτέρω έννοια της «λαϊκής» εντάσσεται και η λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων, που λειτουργεί σε διάφορους χώρους δήμων της χώρας.

Περαιτερω, συμφωνα με την ΠΟΛ.1189/20.12.2010, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων με δραστηριότητα στις λαϊκές αγορές, κατ’ αρχήν διατηρούν την ιδιότητα του αγρότη (ένταξη στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α.) και συμφωνα με την παραγραφο 2 του αρθρου 41 του ν. 2859/2000, ειδικά για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων δικής τους παραγωγής που πραγματοποιούνται από αγρότες του ειδικου καθεστωτος από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές ή εξάγονται ή παραδίδονται σε άλλο κράτος - μέλος, η επιστροφή πραγματοποιείται με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή 5% στην αξία των εν λόγω πωλήσεων, όπως αυτή προκύπτει από το τηρούμενο βιβλίο εσόδων εξόδων.

Οι παραπάνω αγροτες για τη δραστηριότητα μέσω λαϊκών αγορών, εντάσσονται μεν στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., πλην όμως αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία και για το λόγο αυτό, για την άσκηση της δραστηριότητάς τους στις λαϊκές αγορές, χρησιμοποιείται ιδιαίτερος Κωδικός στο σύστημα ΤΑΧΙS (Κωδ. 126).

Όποιος από τους παραπάνω επιτηδευματίες διατηρεί και κλάδο πώλησης άλλων αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, ο κλάδος αυτός για την ένταξή του σε κατηγορία βιβλίων κρίνεται αυτοτελώς.

Ακομη,  συμφωνα με την ΠΟΛ.1189/20.12.2010, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές, είναι κατά κύριο λόγο λιανοπωλητές. Ωστόσο ορισμένες πωλήσεις προϊόντων τους, μπορεί να πραγματοποιούνται και σε επιτηδευματίες (π.χ. εκμεταλλευτές εστιατορίων, κυλικείων κ.λπ.), οι οποίοι στα πλαίσια της άσκησης του επαγγέλματός τους, προμηθεύονται αγροτικά προϊόντα από «πάγκους» στις λαϊκές αγορές. Για τις περιπτώσεις αυτές, δεδομένου ότι πρόκειται για χονδρικές πωλήσεις, εκδίδονται από τους αγρότες προς τους αγοραστές – επιτηδευματίες ή τα πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 2 του ΚΒΣ (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. κ.λπ), θεωρημένα Τιμολόγια – Δελτία Αποστολής (Τ - Δ.Α).

Τελος, συμφωνα με το αρθρο 69 του ν. 2859/2000, ως αγροτικά προιοντα θεωρουνται και τα παρακάτω:

4.Βολβοί, κρεμμύδια, κόνδυλοι, ρίζες βολβοειδείς και ριζώματα γενικά, σε φυτική νάρκη, σε βλάστηση ή σε άνθηση. Άλλα φυτά και ζωντανές ρίζες, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μοσχεύματα και τα μπόλια (Δ.Κ. 0601, 0602).
5.Άνθη και μπουμπούκια ανθέων, κομμένα, για ανθοδέσμες ή διακοσμήσεις, νωπά ή αποξεραμένα, φυλλώματα, κλαδιά και άλλα μέρη φυτών, πρασινάδες, βρύα και λειχήνες, για ανθοδέσμες ή διακοσμήσεις, νωπά (Δ.Κ. ΕΧ 0603, ΕΧ 0604)

 

Οποτε, συμφωνα με ολα τα παραπανω ο πελατης σας μπορει να πουλαει και ανθοκομικα προιοντα παραγωγης του, χωρις να χανει την ιδιοτητα του αγροτη αρκει να ακολουθει τις οδηγιες των ανωτερω εγκυκλίων.

 

Η ομάδα της AST BOOKS.

ΙΩΑΝΝΑ  ΤΣΩΚΟΥ  ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Δ. ΟΡΚΩΤΗ ΕΛΕΓΚΤΡΙΑ

ΓΑΒΡΙΗΛ ΤΣΑΡΚΑΝΤΟΓΛΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΔΩΡΑ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ  Α΄ ΤΑΞΗΣ –ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

 

 

WWW.ASTBOOKS.GR                ΤΗΛ2105442849

 

 

ΛΑΜΒΑΝΕΤE  ΑΥΤΟ ΤΟ email ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ  ASTBOOKS.GR

 

 

ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΗΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ email ΑΠΟ ΤΗΝ ΑST BOOKS

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ   ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ  ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΑΣ   ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ

 

ΤΑ NEWSLETTER ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕI